Η ταυτότητά μας
Oρυκτός Πλούτος


H Zωή στο Bυθό

Bιότοποι, Δάσος, Aλυκή

Δωρεές και Συλλογές

Eπικοινωνία
ZΩIKO BAΣIΛEIO

Προχωρούμε τώρα στην τέταρτη αίθουσα για να γνωρίσουμε από κοντά τα υπόλοιπα είδη της πανίδας του τόπου μας. Η τέταρτη αίθουσα χωρίζεται σε διάφορες ενότητες, όπου μπορεί ο επισκέπτης να μελετήσει τα διάφορα είδη του ζωικού βασιλείου της Κύπρου, την ανατομία και τις συνήθειες τους, τα είδη που αποτελούν την τροφή τους και άλλα.

Υπάρχουν προθήκες με έντομα, πεταλούδες, πτηνά και χαρακτηριστικές φωλιές πτηνών και εντόμων, κρανία και σιαγόνες ζώων και άλλα. Η συλλογή έχει επίσης εμπλουτιστεί με αριθμό θηλαστικών από την Β. Αμερική, που θα αποτελέσουν στο μέλλον τον πυρήνα του τμήματος ξένων εκθεμάτων του Μουσείου.

Κάτι άλλο που εντυπωσιάζει τον επισκέπτη είναι η αναπαράσταση της κυπριακής αγροτικής αυλής με όλα τα κατοικίδια που μπορούσε να δει κανείς στις κυπριακές αυλές του παλιού  καιρού.

ΚΑΤΟΙΚΙΔΙΑ ΖΩΑ

Σε αυτόν το χώρο βλέπουμε τα ζώα που μπορούσε κανείς να δεί στην παραδοσιακή Κυπριακή αυλή, όπως για αιώνες τα εκτρέφανε οι Κύπριοι αγρότες, για τους δώσουν όλες τις απαραίτητες προμήθειες για να ζήσουν, όπως κρέας, γάλα, αυγά, δέρματα, μαλλί, κ.τ.λ.

Ήδη από τα προϊστορικά χρόνια, και συγκεκριμένα γύρω στην 7η χιλιετηρίδα π.Χ., κατά τη διάρκεια της Ακεραμεικής-νεολιθικής Περιόδου, έχουμε ενδείξεις ότι οι κάτοικοι της Κύπρου χρησιμοποιούσαν ορισμένα ζώα που είχαν εξημερωθεί.

Τέτοια ζώα ήσαν ο χοίρος, το πρόβατο, η κατσίκα και το γαϊδούρι, χωρίς να αποκλείονται και άλλα είδη. Επίσης το βόδι χρησμοποιήθηκε στην Κύπρο από την Πρώιμη Εποχή του χαλκού, δηλαδή, γύρο στο 2500 π.Χ.

Έχουν βρεθεί κατά καιρούς, σε ανασκαφές σε διάφορους προϊστορικούς οικισμού του νησιού, κόκκαλα τέτοιων ζώων που το αποδεικνύουν. Οι αρχαιολόγοι υποστηρίζουν πως αυτά τα ζώα είχαν εισαχθεί στο νησί από τους πρώτους προϊστορικούς αποίκους. Αυτοί, γνωρίζοντας ήδη την τέχνη της ναυσιπλοΐας, είχαν έλθει εδώ φέρνοντας μαζί τους το νοικοκυριό και τα ζώα τους. Ζώα, όπως για παράδειγμα, τα αιγοπρόβατα, είχαν εξημερωθεί ήδη στην περιοχή της Μέσης Ανατολής από τη μεσολιθική Περίοδο, εποχή κατά την οποία αρχίζει η αποίκιση της Mεσογείου από τον άνθρωπο.

ΕΝΤΟΜΑ

Εδώ είναι το τμήμα Εντόμων, όπου μπορείτε να δείτε συλλογές από έντομα που συναντώνται σε μεγάλους αριθμούς στην Κύπρο.

τα έντομα ανήκουν στην κατηγορία των ασπόνδυλων και αποτελούν μιά από τις πολυπληθέστερες ομάδες ζώων πάνω στη Γη καθώς συναντώνται σε όλους σχεδόν τους βιότοπους. Οι πιό γνωστές ομάδες ασπόνδυλων είναι τα κοιλεντερωτά, οι σκώληκες, τα αρθρόποδα (καρκινοειδή, ραχνοειδή, έντομα), κ.τ.λ.

Όλα τα έντομα έχουν το δικό τους ρόλο στη φύση, αν και μερικά θεωρούνται βλαβερά για τον άνθρωπο. Ορισμένα από αυτά τρέφονται με άλλα βλαβερά, κυρίως για τον άνθρωπο έντομα, περιορίζοντας έτσι την αεξέλεγκτη αύξηση του πληθυσμού τους, ενώ τα ίδια αποτελούν τροφή για άλλους οργανισμούς. Μ'  αυτόν τον τρόπο συντελούν στη οικολογική ισορροπία στην Φύση.


ΑΡΧΗ ΣΕΛΙΔΑΣ