Δεινόσαυροι

...................................................................................................................................................................................................................

ΔΕΙΝΟΣΑΥΡΟΙ

Στο κήπο του εργοστασίου υπάρχουν ομοιώματα δεινοσαύρων, δημιουργίες του κ. Γιώργου Φλωρίδη τα οποία εντυπωσιάζουν μικρούς και μεγάλους.

Συγκεκριμένα στον κήπο του εργοστασίου υπάρχει ένας Διπλόδοκος, ένας Κεντρόσαυρος, ένας Κερατόσαυρος και ένας Τανυστρόφιος.

ΔΙΠΛΟΔΟΚΟΣ

Ο διπλόδοκος  είναι ένας από τους μεγαλύτερους σε μήκος δεινόσαυρους που έχουν βρεθεί ποτέ.  Το συνολικό του μήκος έφτανε τα 27 μέτρα.  Είχε 3 μέτρα λαιμό, 5 μέτρα σώμα και 14 μέτρα ουρά. Παρόλα αυτά ήταν αδύνατο ζώο και βαρούσε μόλις 10 τόνους.   Έζησε πριν από 140-150 εκατομμύρια χρόνια στη Βόρεια Αμερική και στη  Αγγλία.   Το  όνομα  του  που σημαίνει διπλή δοκός το πήρε από ένα ζεύγος προεξοχές που μοιάζουν με πέδιλα κάτω από τους σπονδύλους της ουράς.  Οι προεξοχές αυτές προστάτευαν την ουρά όταν τριβόταν στο έδαφος. Η κεφαλή του ζώου δεν ήταν μεγαλύτερη από ενός αλόγου αλλά ανήκε σε ένα ζώο που είχε μήκος ίσο με τρία λεωφορεία. Τα δόντια του ήταν μόνο μπροστά στο στόμα και έμοιαζαν με μικρά μολύβια που μπορούσαν να κόβουν φύλλα από τα δέντρα χωρίς να τα μασούν. Ο διπλόδοκος είχε πολύ μεγάλο και γερό στομάχι ικανό να αλέθει την τροφή του που αποτελείτο από βελονοειδή φύλλα κωνοφόρων δέντρων.  Τα  ρουθούνια  του βρίσκονταν στο πάνω μέρος της κεφαλής του και ίσως να σημαίνει ότι ζούσε μέσα σε λίμνες και ποταμούς.
Οι μύες της ράχης του ήταν αρκετά δυνατοί και επέτρεπαν στο διπλόδοκο να σηκώνει τα μπροστινά του πόδια και να φτάνει στις κορυφές των πιο ψηλών δέντρων που είχαν ύψος 4 ορόφων. Και τα 4 πόδια είχαν από 5 δάχτυλα. Στα δυο μπροστινά και στο μεγάλο δάχτυλο, υπήρχε από ένα δυνατό νύχι και στα δυο πισινά υπήρχαν νύχια στα τρία δάκτυλα.
Η ουρά του ήταν το αμυντικό του όπλο και μπορούσε να το χρησιμοποιήσει όπως ένα μαστίγιο. Στην ίδια οικογένεια με το Διπλόδοκο ανήκουν ο Απατόσαυρος, ο Βαρόσαυρος, ο Δικραιόσαυρος και άλλοι.

ΚΕΝΤΡΟΣΑΥΡΟΣ

Ο Κεντρόσαυρος ήταν ένα ζώο που έφτανε τα 4.5 μέτρα και βρέθηκε στα στρώματα της Ιουρασικής περιόδου στην Τενταγκούρου της Τανζανίας. Αρκετοί σκελετοί Κεντρόσαυρων βρέθηκαν στην Ανατολική Αφρική γύρω στο 1910. Δυστυχώς τα περισσότερα απολιθώματα που βρίσκονταν στο Μουσείο Χάμπολτ στο Βερολίνο χάθηκαν κατά τον Β' Παγκόσμιο πόλεμο. 0 Κεντρόσαυρος που έζησε στην περίοδο από 140-150 εκ. χρόνια πριν, ανήκει στην τάξη των Στεγόσαυρων. Οι μπροστινές πλάκες στη ράχη του Κεντρόσαυρου μοιάζουν με εκείνες του Στεγόσαυρου και είναι λεπτές και επίπεδες, και γίνονται μεγαλύτερες και τριγωνικές στην ράχη του ζώου. Οι πλάκες προχωρούν κατά μήκος της ουράς σε ζεύγη από μεγάλα μυτερά αγκάθια. Επιπρόσθετα έχει και ένα ζευγάρι αγκάθια στην κάθε πλευρά των ισχίων του που κατευθύνονται προς τα κάτω και πίσω. Τα μυτερά αγκάθια τον προστάτευαν από τους εχθρούς του και μπορούσε να τους κτυπήσει με την ουρά του όταν του επιτίθονταν. Η χαμηλή θέση της κεφαλής του δείχνει μάλλον ότι έτρωγε φυτά όπως οι φτέρες που μεγάλωναν στο έδαφος. Οι σιαγόνες του μπροστά τέλειωναν σε ράμφος και είχε αδύνατα δόντια στο βάθος του στόματος του. Έτσι ο Κεντρόσαυρος έκοβε τα φυτά με το ράμφος του και τα κατάπινε σχεδόν αμάσητα. Είχε επίσης ένα μεγάλο στομάχι όπου τα φυτά έμεναν αρκετές μέρες και πάθαιναν ζύμωση για να χωνευτούν. Τα μπροστινά πόδια του ήταν δυνατά για να αντέχουν τα βάρος του ζώου και είχαν πέντε κοντά δάκτυλα καμωμένα για περπάτημα παρά για να πιάνουν. Τα πισινά πόδια είναι μακρύτερα και μοιάζουν με κολώνες για να στηρίζουν αυτό το αργοκίνητο ζώο. Τα πισινά είχαν τρία δάκτυλα.

ΚΕΡΑΤΟΣΑΥΡΟΣ

Το όνομα του ζώου αυτού σημαίνει σαύρα με κέρατο και το πήρε από το μεγάλο κέρατο που υπάρχει πάνω από τη  μύτη του και που μοιάζει με κέρατο ρινόκερου. Φαίνεται ότι ο σκοπός του κέρατου αυτού δεν ήταν για να προστατεύει το ζώο από τους εχθρούς αλλά για επίδειξη σε μονομαχίες μεταξύ των αρσενικών για την διεκδίκηση των θηλυκών. Το ζώο είχε κοφτερά δόντια και τρεφόταν με τις σάρκες των άλλων δεινόσαυρων. Είχε χέρια με τέσσερα δάκτυλα. Ο πρώτος σκελετός βρέθηκε το 1883 στο Κολοράντο των ΗΠΑ. Ο Κερατόσαυρος έφτανε τα έξι μέτρα και είχε μεγάλη κεφαλή, κοντό λαιμό, μικρά σχετικά χέρια, χοντρά πόδια και έμοιαζε με τον Αλλόσαυρο. Στην κεφαλή εκτός από το μεγάλο κέρατο είχε και δύο προεξοχές πάνω από τα μάτια. Επίσης στην ράχη είχε μικρές κοκαλένιες προεξοχές. Έζησε την Ιουρασική περίοδο πριν από 135 – 155 εκατομμύρια χρόνια.

ΤΑΝΥΣΤΡΟΦΙΟΣ

Το ερπετό Τανυστρόφιος έχει βρεθεί στην Ιταλία και Ελβετία. Το ζώο αυτό έζησε την Τριαδική εποχή δηλ 190 εκατομμύρια χρόνια πριν. Έφθανε τα 6 μέτρα μήκος και ζούσε ψαρεύοντας στη θάλασσα χρησιμοποιώντας το μακρύ του λαιμό και τα μυτερά του δόντια.
Τα πίσω του πόδια ήταν κατάλληλα εφοδιασμένα για να κολυμπά γρήγορα και έμοιαζαν με πόδια βατράχου.
Τα μικρά όταν εκκολάπτονταν ήταν περίπου 22 εκατοστά και έμεναν στη ξηρά τρώγοντας έντομα. Όταν έφθαναν μια συγκεκριμένη ηλικία μετακινούνταν κοντά στη θάλασσα και ζούσαν με ψάρια.


...................................................................................................................................................................................................................