Καρχαρίας τριών μέτρων στο Μουσείο μας

...................................................................................................................................................................................................................

Το Κυπριακό Μουσείο Φυσικής Ιστορίας, είναι τώρα ακόμα πλουσιότερο

Ελάτε να θαυμάσετε και να εξερευνήσετε από κοντά τον καινούριο καρχαρία που απέκτησε το Μουσείο μας τον προηγούμενο Αύγουστο. Πρόκειται για καρχαρία της οικογένειας «Hexanchidae» και το όνομα του είναι «Hexanchus griseus». Η κοινή του ονομασία στα κυπριακά είναι «Παμπακάς» ή «Βαμβακάς» Είναι ξεχωριστός στο είδος του λόγω των πρωτόγονων χαρακτηριστικών του. Μερικοί από τους συγγενείς του καρχαρία χρονολογούνται από 200 εκατομμύρια χρόνια πριν. Όλοι οι καρχαρίες έχουν σκελετό από χόνδρο και όχι από κόκαλο, κάτι το οποίο τους δίνει μεγάλη ευελιξία. Κάποια άλλα γενικά αξιοθαύμαστα χαρακτηριστικά που έχουν οι καρχαρίες είναι η πολύ καλή όραση τους κατά τη διάρκεια της ημέρας αλλά και κατά τη διάρκεια της νύχτας, η δυνατότητα όρασης προς όλες τις κατευθύνσεις, ο απόλυτος έλεγχος ισορροπίας και κινήσεων τους, καθώς επίσης και η ικανότητα να αντικαθιστούν τα παλιά δόντια τους με καινούρια. 

Οι καρχαρίες Hexanchus griseus αναπτύσσουν μεγάλες ταχύτητες ενώ κυνηγούν τη λεία τους και τρέφονται συνήθως με μαλάκια μπακαλιάρους, σμύρνες και σολομούς.
Το μέγεθος του μπορεί να φθάσει μέχρι και 550 εκ. και το χρώμα τους ως συνήθως είναι καφέ ή μαύρο και τα μάτια τους έχουν φθορίζων πράσινο χρώμα.

Πιστεύεται ότι η περίοδος κύησης των καρχαριών αυτών διαρκεί περισσότερο από δύο χρόνια και τα νεογνά αναπτύσσονται μέσα στο σώμα της μητέρας μέχρι την εκκόλαψη των αυγών. Τα νεογνά γεννιούνται σε αρκετά μεγάλο μέγεθος και σε προχωρημένο στάδιο. Το μέγεθος τους μόλις γεννηθούν κυμαίνεται μεταξύ 65 και 74 εκ. Επίσης γεννιούνται με πιο ανοιχτόχρωμη κοιλιά από τους ενήλικες, εξασφαλίζοντας έτσι περισσότερη προστασία και κάλυψη (καμουφλάζ).

...................................................................................................................................................................................................................